Etsi

MEAL PREPPAAMISEN ABCMulta kysytään usein, miten pystyn kiireisenä ja paljon reissaavana ihmisenä syömään terveellisesti ja pysymään hyvässä kunnossa. Toki matkustaessa ja etenkin pitkinä ajopäivinä on joskus lähes mahdotonta pitää kiinni ruoka-ajoista ja rutiineista. Tällaiset tilanteet lukeutuvatkin eräänlaisiin poikkeustapauksiin ja silloin syödään sitä, mitä matkan varrelta löytyy… Mikäli ei siis ole ollut mahdollista pakata mukaan autossa säilyviä aterioita.

Arkielämässäni, ja suurimman osan ajasta reissuillakin, vannon kuitenkin monien hyvinvointialan ihmisten tavoin meal preppaamisen nimeen! Kun varaan kerran viikossa tunnin tai maksimissaan kaksi siihen, että kokkaan tulevien päivien lounaat ja päivälliset valmiiksi, säästän itseni (ja Tommin) nälkäkiukulta ja pystyn syödä kiireessäkin terveellisesti kun kaikki löytyy valmiina. Useimpina päivinä ei siis tarvitse kuin ottaa valmis annos jääkaapista ja lämmittää se mikrossa. Pidän myös huolen siitä, että aamupalatarvikkeet löytyvät aina kaapista, jotta päivän tärkein ateria ei missään tapauksessa jää välistä. (Kurkkaa elokuussa julkaisemani postaus aamupalaideoista!) Nerokasta eikös vain?

Ajan lisäksi, meal preppaamisella säästyy myös todella paljon rahaa! Kun saavuttiin Losiin, suunnattiin ensi töiksemme ruokakauppaan ostamaan tulevien päivien ruokia. Samalla rahalla, jotka kuluivat näihin 3-4 päivän ruokiin, saa maksimissaan yhden lounaan jossain lähikahvilassa. Tällä säästää siis pitkän pennin, jonka voi sitten laittaa vaikka matkakassaan! ;)

Seuraavaksi kerron hieman tarkemmin meal preppaamisesta ja hyviksi havaitsemistani käytännöistä:

Suunnittelu on kaiken A ja O

Aloitan ruokien preppaamisen yleensä suunnittelemalla etukäteen, mitä haluan syödä tulevien päivien aikana. Tavanomaisesti ruokalistalta löytyy esimerkiksi seuraavia ruokia: puuroa aamiaiseksi, kanaa, pastaa ja vihanneksia lounaaksi, illalliseksi lohta, riisiä ja kasviksia sekä iltapalaksi smoothie. Kun olen suunnitellut ateriat, kokoan niihin tarvittavat raaka-aineet kauppalistaan ja lähden ostoksille.

Linkkaan tähän vielä vuosi sitten julkaisemani Mitä syön päivässä -videon, josta voitte myös hakea hieman inspiraatiota ruokiin! :)

Pro tip: Kun ruokia suunnittelee etukäteen, on ruokavalioon paljon helpompi ujuttaa ihan uusia reseptejä ja raaka-aineita! Suosittelenkin lämpimästi suunnittelemaan ruokia myös vuodenajan ja satokauden mukaisesti! Juuri nyt satokauden tuotteisiin lukeutuvat esimerkiksi punajuuret, myskikurpitsa ja veriappelsiinit. Ja koska nämä raaka-aineet ovat kyseisen satokauden tuotteita, ovat ne myös huomattavasti muita tuotteita edullisempia. Netistä löytyy myös hurjasti reseptejä, joissa hyödynnetään juuri satokauden tuotteita.Älä mene nälkäisenä kauppaan!

Ihanteellisessa tilanteessa kävisin kaupassa yhtenä päivänä viikossa ja ostaisin kerralla kaikkien päivien ruoat. Elämä on tällä hetkellä kuitenkin todella hektistä, joten aina tämä ei ole mahdollista. Tästä huolimatta pyrin kuitenkin aina ostamaan enemmän kerralla (vs. että ostaisin vain yhden päivän ruoat).

Tärkeä pointti ruokakauppaan liittyen on myös se, ettei sinne kannata lähteä nälkäisenä tai ilman selkeää ostoslistaa! Jos jompikumpi tai pahimmassa tapauksessa molemmat näistä tavoitteista epäonnistuvat, tulee kaupasta osteltua ties minkälaisia mielitekoja ja harvoin mitään järkevää… Syö siis hyvä ateria alle ja kirjoita tarvitsemasi asiat esimerkiksi puhelimen muistiinpanoihin, jotta saat eniten irti kauppareissusta!

Pro tip: Kauppalistan tuotteet kannattaa kirjoittaa siihen järjestykseen, josta ne kaupasta löytyvät. Eli esimerkiksi ensin hevi, sitten maidot ja lihat, sitten kuiva-aineet ja pakasteet. Näin ei tarvitse singahdella eri osastolta toiselle vaan voi edetä systemaattisesti eteenpäin! :)

Let’s cook!

Kolmantena on vuorossa hauskin osuus eli ruokien valmistus! Valmistan kaikki ruuat kerralla ja yleensä myös pakkaan ne valmiiksi annoksiksi eväsrasioihin, jotta ne on vain helppo napata kaapista mukaan jos vaikka täytyykin lähteä johonkin asioille (esim. kuvauksiin), eikä ole aikaa istuutua alas syömään.

Aina en kuitenkaan tee ruuista valmiita annoksia, vaan valmistan esimerkiksi jotain hiilihydraatinlähdettä (esim. riisi, pasta tms.), eri proteiininlähteitä (kana, kala tms.) ja kasviksia (kurkku, salaatti, tomaatti, paprika tms.) valmiiksi kaappiin ja yhdistelen sitten näitä eri ainesosia päivien mittaan.

Pro tip: Ei kannata kuitenkaan haukata liian isoa palaa kerralla ja valmistaa esimerkiksi koko viikon ruokia kerralla - ruoka kun on parhaimmillaan ihan tuoreena. Kannattaa siis valmistaa ruokia sopivan kokoisissa satseissa ja muistaa myös monipuolisuus, samat ruuat saattavat alkaa kyllästyttää nopeastikin.

Tässä tämä tietopläjäys! Kertokaa kommenteissa tai laittakaa viestiä, mikäli päädytte kokeilemaan meal preppaamista, olisi ihana kuulla, mitä tykkäätte! Kertokaa myös jos teillä on jotain omia käytäntöjä, mitä en tässä postauksessa maininnut. <3


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
_DSC9384-2.jpg

Nea Lindberg

WELLNESS - TRAVEL - LIFESTYLE